Destiny 2: Forsaken

Platforma: PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:04. Sep. 2018
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:
7
Ovog vikenda je dostupan za testiranje Gambit mod za Destiny 2: Forsaken

Od 4. septembra je dostupna nova ekspanzija Destiny 2: Forsaken, a u okviru nje je izašao i novi mod po […]

Filip Kojić 20. Sep. 2018
Izašao Destiny 2 Forsaken

Od danas je dostupna nova ekspanzija za Destiny 2 po imenu Forsaken. U okviru ove ekspanzije, pored nove radnje koja se odvija […]

Filip Kojić 04. Sep. 2018
Šta sve znamo o Gambit modu za Destiny 2: Forsaken?

Velika ekspanzija za Destiny 2 po imenu Forsaken izlazi 4. septembra za PC, PS4 i Xbox One, a mi smo imali prilike […]

Filip Kojić 03. Sep. 2018
Dostupan Destiny 2: Forsaken launch trailer

U utorak 4. septembra izlazi nova ekspanzija za Destiny 2 po imenu Forsaken, a tim povodom su Bungie i Activision […]

Filip Kojić 29. Aug. 2018
Dostupan novi Destiny 2: Forsaken trailer

U okviru nove ekspanzije, The Reef –  mesto slupanih svemirskih brodova, postalo je glavno utočište jednih od najtraženijih kriminalaca u […]

Filip Kojić 06. Aug. 2018
Izašao novi Destiny 2: Forsaken trailer u vezi sa novim oružjima i opremom

Otkriveni su novi detalji u vezi sa Destiny 2: Forsaken ekspanzijom u najnovijem traileru, a fokus je bačen na nova […]

Filip Kojić 27. Jul. 2018
Šta sve donosi nova Forsaken ekspanzija za Destiny 2?

Prema rečima razvojnog studija Bungie, Destiny 2 DLC ekspanzija pod nazivom Forsaken izlazi 4. septembra za PC, PS4 i Xbox […]

Nebojša Đorđević 14. Jun. 2018
Potvrđen datum izlaska za Destiny 2: Forsaken

Treća po redu ekspanzija za Destiny 2 će se zvati Forsaken, a datum izlaska je najavljen za 4. septembar ove […]

Vladimir Živković 06. Jun. 2018

Forsaken je najavljivan kao naslov koji će doneti potrebno osveženje i zaustaviti opadajući trend osnovne igre, a u okviru ove ekspanzije, pored nove priče, lokacije i end-game sadržaja u vidu raidova i strikeova, Forsaken nas upoznaje i sa novim Gambit modom. Kad je izašao, Destiny 2 je pucao po svim šavovima, od veoma dosadnog i monotonog načina igranja, pa do smešne i dečije priče od koje se i nije mnogo očekivalo. Doduše, igrači su polagali nade da će ih end-game zasititi, ali i taj segment je doneo razočaranje, prvenstveno zbog manjka aktivnosti, ali i zbog nedovoljne dinamičnosti. Sada, ako uzmemo u obzir da je izašlo tri ekspanzije, Destiny 2 je zaista dobio na masi – veći je izbor u istraživanju i traganju, arsenal je bogatiji, a oružja su interesantnija, dok su misije dosta raznovrsnije i izazovnije. Dakle, postoji nada da je igra krenula u dobrom pravcu, ali staza kojom se služi je veoma loša i konstantno je usporava.

Novo oružje, luk i strela

U okviru nove kampanje, priča ima nešto mračniji ton, a tema je osvetnička. Cayde-6, jedan od zabavnijih likova u igri, je nastradao prilikom misije u Reefu, gde je pokušao da obuzda situaciju u zatvoru po imenu Prison of Elders. U novoj ekspanziji osnovni cilj je da se ubiju odgovorni za njegovu smrt – baroni i njihov vođa Uldren Sov. Lov na barone je zaista uzbudljiv, pre svega zato što svaki ima poseban stil borbe, pa su bitke upečatljive i dinamične. Takođe treba pohvaliti i njihov dizajn, kao i glasovnu glumu koja ih čini opakim i okrutnim protivnicima. Poptuna suprotnost je njihov vođ Uldren Sov koji je pretenciozan, a po izgledu i glasu deluje kao da je ispao iz nekog anime sveta. Priču treba posmatrati više kao dodatak za klince koji vole osvetničku tematiku, nego kao nešto ozbiljno, vredno pomena.

Fanatic – poslednji baron protiv koga se borite, ali ne i najizazovniji

Nove misije su raznolike, ali i dalje se vidi potreba Bungiea da veštački produžava trajanje story moda. Naime, moraćete da uradite pregršt glupih i dosadnih misija da biste došli do onih uzbudljivih, gde lovite barone. Svaki baron ima sve veću jačinu, što vas primorava da grindujete da biste se pojačali. Maksimalni level koji igrač može da dostigne je 50, dok je granica za power postavljena na 600. U Forsakenu dešavanja se odvijaju na dve lokacije – Tangled Shore i Dreaming City. Na prvoj lokaciji se odvija 95% kampanje, dok je druga praktično “ulaznica” za novi raid koji treba da izađe 14. septembra. No, to ne znači da na njoj nema šta da se radi jer trenutno postoje public eventovi koji se na njoj odvijaju, kao i različiti delovi koji mogu da se istraže. Posle kupovine novog DLC-a možete odmah da se upustite u akciju na Tangled Shore, dok aktivnosti u Dreaming City zahtevaju daleko jaču opremu. Što se tiče oružja, pre svega se ističe luk i strela, kao potpuno novi tip oružja, dok su postojeća dobila različita poboljšanja. Svaka klasa ima tri nove super moći, pa je tako npr. Sunbreaker potklasa za Titana je dobila novu specijalnu veštinu pogodnu za čišćenje velikog broja neprijatelja skoncentrisanih na jednom mestu.

Dreaming City

Pošto još nije dostupan novi raid, od značajnijih aktivnosti se posebno ističe novi Gambit mod koji je zasnovan na PvP/PvE režimu. U njemu su dva tima raspoređena u dve različite arene, a u prvoj fazi meča potrebno je da se prikupi energija koju prilikom smrti ispušta neprijateljski AI i da se odnese do skladišta. Povremeno se otvara portal koji omogućava igračima da odu u neprijateljsku arenu i da ih tako ometaju u prikupljanju. Druga faza počinje onda kada se prikupi tražena količina energije, a na scenu tada nastupa boss po imenu Primeval. Tim koji ga prvi ubije je pobednik, a to nije ni malo lako jer se portali učestalije otvaraju, a svaki put kada poginete Primevalu se helti regenerišu. Gambit ima veliki potencijal i mogao bi da postane i najznačajniji mod u Destiny 2 jer je dinamičan i jedinstven, za razliku od Crucible moda koji je klasični PvP, veoma dosadan i linearan. Potreban uslov za tako nešto je da se posveti veći trud u razvijanju i balansiranju pravila, ali i da se nadoknadi očigledan manjak mapa.

Priprema za početak jednog Gambit meča

Destiny 2: Forsaken ima dosta toga novog da ponudi, ali cena od 30 evra za najjeftinije izdanje je veoma velika. Štaviše, ukoliko ne posedujete ni osnovnu igru, kompletna kolekcija košta čak 100 evra! Ako bismo poredili sadržaj Destiny 2 i neke slične igre, kao što je to Warframe, onda ovaj DLC, pa i osnovna igra predstavlja neisplatljivu investiciju. No, Destiny 2 ipak nudi potpuno drugačije iskustvo, pre svega zbog lepo osmišljenih i zanimljivih lokacija koje je moguće istražiti. Takođe pojavom novih dodataka i sadržaj je obogaćen, pa više nije tako monoton, kao što je to u početku bio. Kupovina nove ekspanzije bi trebalo jedino da dođe u obzir ukoliko imate prijatelje s kojima biste je igrali jer solo igrači u end-game sadržaju ne mogu da uživaju.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

 

7
Pozitivno:
  • Bolji dizajn neprijatelja
  • Bogatiji sadržaj u odnosu na prethodne ekspanzije
  • Luk i strela su zabavni
Negativno:
  • Bitnim misijama prethode glupi zadaci
  • Ludački zahtevi da bi se otključao pištolj Ace of Spades
  • Cena