Deliver Us The Moon

Platforma: PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:24. Apr. 2020
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:
Endžin:
7.5

Čovečanstvo od početka svog postojanja želi da vidi šta je među zvezdama, a prvi korak ka ostvarenju ovog cilja bio je sletanje na mesec. Nažalost za većinu ljudi je to i dalje samo san. Međutim interaktivni oblik zabave je idealno mesto u kojem ovi snovi mogu da postanu realnost. Većina igara koje su smeštene u svemiru su u domenu naučne fantastike, pa je osvežavajuće videti kvalitetnu igru koja realno prikazuje kako bi istraživanje svemira u bliskoj budućnosti moglo da izgleda.

Poletanje sa zemlje, dolazak na svemirsku stanicu u mesečevoj orbiti i silazak na mesec su sigurno najzabavniji segmenti Deliver Us The Moona. Između ovih spektakularnih momenata, najveći deo je utrošen u istraživanje okoline i rešavanje zagonetki. Najveći deo vremena se provodi u unutrašnjosti kolonija na Mesecu u kojem prostor nije veliki, ali je pun detalja i skrivenih tragova. Radnja je veći deo igre prikazana iz trećeg lica, dok se za intenzivne momente perspektiva menja u prvo lice, kao i u delu u svemirskoj stanici gde vlada bestežinsko stanje.

Radnja se dešava u bliskoj buducnosti, tačnije 2059. godine, kada je čovečanstvo izumelo novi način snabdevanja energijom za koji je neophodan Helijum-3, a značajne količine se mogu pronaći samo na Mesecu. Prošlo je pet godina od kada je kolonija prekinula kontakt i čovečanstvu preti da opasnost da zauvek ostane bez električne energije na planeti koja polako umire. Poslednja nada je da se raketom odleti na mesec, otkrije zašto je prestala komunikacija i ponovo pokrene reaktor koji snabdeva zemlju, a tu Roth, nemi protagonista igre, dolazi do izražaja.

Za razvojni tim, KeokeN Interactive, velika inspiracija su bili filmovi Interstellar, Gravity i 2001: Odiseja u svemiru. Oni su uložili veliki napor da ovo iskustvo bude što bliže onome što bi svemirski istraživač iskusio. Fizika je realno simulirana, pa je razlika gravitacije na mesecu i zemlji primetna, bestežinsko stanje je dosledno odrađeno, a tišina je najupečatljivija. Jedino što se može čuti kroz ovo putovanje su koraci, disanje i kretanje različitih mašina, dok ljudski glasovi dopiru samo od kontrole misije sa Zemlje.

Na ovom putovanju nećete biti sami jer će pored vas biti vaš verni pratilac dron. Iako je mašina u pitanju, ona će pokazivati emocije, za razliku od vašeg lika. U stresnim situacijama će se tresti od straha, biće ushićena kada se pronađe neki novi bitan trag, a ponekad ćete imati prilike i da je pomazite. Za rešavanje zagonetki ponekad je neophodno preuzeti direktnu kontrolu nad dronom.

Vožnja roverom i letenje dronom predstavlja neiskorišćen potencijal igre, što je zaista velika šteta. S druge strane, nepotrebno su forsirani zadaci koji se tiču usmeravanja antena ka različitim objektima. Rover je zabavan za vožnju i lako se kontroliše, dok su zagonetke koje uključuju manevrisanje dronom intuitivne.  Quick time eventovi se javljaju tek pred kraj igre i nepotrebno su implementirani.

Deliver Us The Moon je jedna dobro osmišljena avantura u svemiru.  Pozadinska priča je veoma dobro razrađena, a misterija će držati pažnju i terati igrača da što pre otkrije razlog nestanka komunikacije sa kolonijom. Gameplay je na početku veoma zabavan, dok je u drugoj polovini fokusiran na istraživanje. Pošto i dalje ne posedujemo tehnologiju koja nas može turistički odvesti u svemir, a VR tehnologija nije pristupačna, Deliver Us The Moon je prava alternativa za sve one koji hoće da budu kosmonauti.

Autor teksta: Milan Popović

*Testirano na PlayStation 4 Pro

7.5
Pozitivno:
  • Zanimljiva i dobro razrađena priča
  • Poletanje sa zemlje je odlično odrađeno
  • Realna prezentacija fizike
Negativno:
  • Neki gameplay segmenti se često ponavljaju
  • Nepotrebni quick time eventovi