Dead Space

Platforma: PC PlayStation 5 Xbox Series X
Datum izlaska:27. Jan. 2023
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:, ,
8.1

Ukoliko me Steam ne laže, prošlo je 11 godina od kada sam poslednji put igrao Dead Space. Pre toga sam igrao i Xbox 360 verziju, ali se ne sećam da je igra ostavila neki jači utisak na mene. O kasnijim naslovima ne bih puno ni govorio, te igre me uopšte nisu zanimale. No, najava novog Dead Space 2023 je zaista obećavala, a u meni se javilo sećanje na film Event Horizon, koji je pokrivao sličnu tematiku – religija, đavo, svemir, i ostali mračni motivi.

Motive Studio je iskoristio solidnu osnovu, kao i jaku glad igrača za survival horror žanrom, kako bi stvorio moćan remake, vredan pozitivne reputacije. Igra prati inženjera Isaac Clarkea, jednog od člana posade USG Kellion, koja je na misiji da ispita dešavanja na ogromnom brodu USG Ishimura. Ekipa tamo zatiče katastrofalno stanje, naizgled opustošeni brod preplavljen je „zombijima“ željnim krvi. Pošto im se brod slupao prilikom sletanja, ostaje im jedino da osposobe Ishimuru i da saznaju šta se na njoj zbilo.

Priča je na lep način prezentovana, bez preteranih mini klipova, koji bi narušavali tempo igranja. Uzrok „epidemije“ se vremenom otkriva istraživanjem i rešavanjem glavnih misija, a informacije o aktuelnom stanju na brodu Isaac razmenjuje sa članovima svoje posade. Tu su i interesantni video/audio fajlovi, kao i tekstualne prepiske članova posade. Ako ste isključivo tu zbog rokanja i plešenja, dešavanja vas neće zaobići, ali srećom radnja nije agresivno nametnuta u prvi plan.

Ono što posebno igru krasi jeste atmosfera oblivena neizvesnošću, poput one koju gledaoc oseća gledajući filmove na foru Aliena. Celoj horor predstavi daju na značaju i protivnici, čija tela imaju drugačije slabe tačke od onih na koje je igrač zapravo navikao. Pucanje u glavu najčešće neće biti efikasno, u šta ćete se odmah na samom početku uveriti. Neprijatelji su generalno jači, pa u mraku zna da vas uhvati jeza, znajući da vas neki bolid čega iza ugla, a da u tom trenutku niste baš opremljeni sa adekvatnim brojem metkova.

Po Ishimuri su raspoređeni punktovi za unapređivanje oružja i odela, a u mogućnosti ste i da kupite u prodavnicama municiju, medicinski pribor i dodatne skalamerije. Unapređivanje se vrši tako što se jedan predmet „žrtvuje“  za jače oružje, veći HP, više kiseonika (da, u nekim specijalnim prilikama će vam faliti i kiseonik), veći broj metkova, itd. Što se tiče prodavnica, u njima se stvari kupuju takozvanim kreditima, koji su raspoređeni širom broda, a najčešće se nalaze u različitim ormarićima i škrinjama.

Da bi pronašao potrebne predmete, igrač mora da istražuje svakakve mračne ćoškove, u nadi da neće naleteti na nekog protivnika. Iako je igra generalno postavljena da prati liearnu putanju radnje, dosta toga se svodi na otkrivanje tajnih prostorija, pa i na rešavanje sporednih izazova. Manjak straha, odnosno odvažnost biće presudni za vaš napredak, prevashodno po pitanju jačine samog lika. U pojedinim delovima broda javljaće se bestežinsko stanje, što daje potpuno drugačiju dimenziju po pitanju kretanja i borbi.

Akcioni deo je ono što bih, pored odlične atmosfere, istakao kao glavni adut igre. Oružja su zaista raznovrsna i zabavna za korišćenje, bez obzira da li se radi o pištolju sa početka igre, ili nekom kasnijem, poput opake futurističke brusilice. Svako oružje poseduje i specijalni napad, pa tako npr. uz pomoć bacača plamenova, može da se lansira u protivnike moćni vatreni zid. Menadžment po pitanju municije je jako bitan, nezavisno od težine igranja. Dualsense kontroler za PS5 je dobro integrisan, pa unosi bolji osećaj po pitanju pucanja, naročito po pitanju adadptive triggera, ali se ističu i kvalitetni zvučni efekti.

Dead Space™_20230213154656

Celokupno gledano, Dead Space se zaista pokazao kao uspešan rimejk, koji može komotno da se poredi sa velikanom kao što je Resident Evil 2 Remake. Razvojni tim koji stoji iza igre, uspeo je to zahvaljujući dobroj implementaciji novih gaming koncepata. Zadržane su stvari koje su u originalu bile dobre, a pojedini delovi, koji su i za tadašnje standarde bili dosadni, su izbačeni i zamenjeni svežim idejama i sekvencama. Preterao bih ako bih rekao da je u pitanju nesvakidašnji, ali se definitivno radi o školskom primeru kako najbolje oživeti staru gaming franšizu.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Ryzen 5 2600x, Core i5 8600
Grafička:AMD RX 5700, GTX 1070
RAM:16 GB RAM
HDD:50 GB slobodnog prostora
OS:Window 10 64-bit +
DirectX:Verzija 12

Preporučena

CPU:Ryzen 5 5600X,Core i5 11600K
Grafička:Radeon RX 6700 XT, Geforce RTX 2070
RAM:16 GB RAM
HDD:50 GB slobodnog prostora
OS:Window 10 64-bit +
DirectX:Verzija 12
8.1
Pozitivno:
  • Kvalitetna atmosfera
  • Odličan izbor oružja i raznovrsni protivnici
  • Zabavno osmišljeni nivoi
  • Dobar level dizajn
Negativno:
  • S obzirom da sam ljubitelj Gears of War igara, očekivao sam da će moći da se izvodi veći masakr nad protivnicima
  • Cena