Dark Souls: Remastered

Platforma: Nintendo Switch PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:25. May. 2018
Izdavač:,
Razvojni tim:
Žanr:,
6.8

Remaster izdanja su poslednjih par godina postala zanimljivo sredstvo za ceđenje novca iz starijih naslova. Imali smo prilike da vidimo svakakve vrste Remaster verzija, od onih koja su opravdala očekivanja jer su imala evidentna poboljšanja u grafici i bila su prilagođena aktuelnim grafičkim podešavanjima, pa do onih koja se nisu potrudila ni da reše probleme osnovne probleme igre. Dark Souls Remastered se nalazi negde između jer se vidi nekakvo pozitivno kretanje, ali postoje i dalje nerešeni bagovi iz starog naslova.

Ako razmotrimo stari originalni naslov, on je bio zaključan na 720p rezoluciji uz nekonstantnih 30FPS-a, ali je i imao problema u radu, što je morao neko od ljudi zaduženih za igru da reši. PC zajednica je posle nekog vremena odlučila da sama razvije svoj mod za igru po imenu DSFix, pa je time rešeno dosta problema oko grafike, ali su se pojavili neki manji gameplay bagovi. Bilo je očito da Bandai Namco mora da preduzme stvar u svoje ruke i da ispravi tu nepravdu, ali se ništa po tom pitanju nije desilo godinama od izlaska igre. Pojavom novih konzola pokrenuli su se zahtevi igrača da se i na njihovim platforama pojavi igra, a ta zamisao i molba je nekako magično (mirisom novca) dospela do ušiju (nosa) izdavača koji je angažovao studio QLOC i pokrenuo razvoj Remastered verzije igre. Obećano je i PC igračima da će dobiti novu savremenu verziju, po standardu današnjih igara, ali se niko od onih koji poseduju igru nije nadao da će da plati za poboljšanje u radu igre dodatnih 20 evra.

Ono što Remastered verziju čini boljom u odnosu na originalnu jeste rad u 60 FPS-a, kao i lepše osvetljenje i bolje teksture. Jako je bilo bitno da se FPS održi konsantnim jer igra je veoma teška i zahtevna, naročito ako tehnički ne radi najbolje. Ponekad se duž puta ili u nekoj prostoriji nađe i neka tekstura koja odskače od sredine, ali generalno igra izgleda dosta sređenije. Ako prvi put igrate Dark Souls, definitivno biste trebali da se odvažite u kupovinu ovog naslova i pored toga što igra ima i dalje neke osnovne probleme. Cena od 35-40 evra nije svakako za pohvalu, s obzirom da se radi o naslovu iz 2011. godine, ali morate uzeti u obzir i to da Dark Souls nudi zaista mnogo časova igranja za razliku od drugih visokobudžetnih naslova. Što se tiče drugih ljudi, konkretno PC igrača koji poseduju igru, mislim da oni ne bi trebali da je kupuju i pored tog popusta koji su dobili. Razlog za to jeste u tome što nije rešeno dosta pitanja u vezi internet igranja, a pojedinci prijavljuju dosta čitera i hakera koji su izvršili invaziju i na ovu verziju.

Konekcija sa ovim igračem je bila odlična, ali sam par puta imao čudnih problema pri povezivanju

Ne znam zbog čega je postala praksa da se relativno novim igrama dodeljuju Remastered verzije. Današnje platforme poseduju zaista lepe sisteme za apdejtovanje originalne igre, a ovakve promene mogu da se odrade besplatno, kao nagrada ljubiteljima serijala što su bili verni dugi niz godina. Štaviše, smatram da je dužnost razvojnog tima i izdavača da eliminiše osnovne probleme, a ne da za njihovo rešavanje naplaćuje dodatni novac. Dark Souls je kvalitetna igra i veoma zahtevna, a jedan je od retkih naslova koji je prilagođen za sve, ukoliko žele da se potrude i da budu što bolji, ali Rematered verzija, ovakva kakva je sada ne zaslužuje pozitivnu ocenu.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

6.8
Pozitivno:
  • Bolje teksture
  • Poboljšano osvetljenje
  • 60 FPS
Negativno:
  • Prevelika cena
  • Problem sa hakerima