Chivarly 2

Platforma: PC PlayStation 4 PlayStation 5 Xbox One Xbox Series X
Datum izlaska:08. Jun. 2021
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:
8

Uprkos tome što retko igram naslove smeštene u srednjevekovno doba, ovaj nastavak је i te kako uspeo da pridobije moju pažnju. Chivalry 2 je borilačka igra čija se dešavanja odvijaju u srednjem veku, a sve lokacije, mesta i događaji su plod mašte samih developera.

U pitanju je nastavak popularnog Chivalry: Medieval Warfare iz 2012. godine, a način igranja je, kao i kod prethodnika, fokusiran na mačevanje i borbu prsa u prsa. Izuzev treninga koji će vam biti od koristi samo na početku, igra u suštini ne sadrži single-player komponentu.

Multiplayer se sastoji od tri moda: Team Deatmatch, Free for All i Team Objective. U Team Objective cilj je da izvršavate zadatke, poput probijanja neprijateljskih zidina, spaljivanja kuća, krađe zlata, zauzimanje trgova, oslobađanja mostova i tako dalje. Krajnji cilj je obično da se ubije kralj, unište neprijateljski katapulti ili pobiju seljaci.

Atmosfera dosta podseća na međunarodni evropski turnir, “Battle of Nations”, u kojem se reprezentacije od po 20 članova u tradicionalnoj viteškoj nošnji bore za svoju zemlju. Igra zaista uspeva da prenese taj doživljaj u virtuelni svet, a to se naročito vidi u tome što je timski rad ključan da bi se odbili talasi protivnika i sačuvalo kraljevstvo. Maksimalan broj igrača je ostao isti u odnosu na betu, i iznosi maksimalno 64, odnosno 32 protiv 32 igrača.

Na raspolaganju su vam četiri klase sa kojima možete da igrate: strelac, vitez, čuvar i pešadija. Svaka od ovih klasa sadrži po tri potklase koje ćete vremenom otključavati kako budete napredovali. Na primer, ako igrate klasu strelac, osvajanjem dovoljnog broja bodova dobijate opciju da koristite samostrel, umesto tradicionalnog luka i strele.

Ono što mi se naročito dopalo jeste to da su kontrole mnogo jednostavnije, za razliku od recimo For Honor u kojem je odbrambeni sistem, po mom mišljenju, jako traljavo odrađen. Za uspešnu odbranu u For Honor je potrebno da pomerite miš u jedan od tri smera odakle može napad da dođe, a baš zbog toga što morate da koristite miš, a ne dugmiće, nikad nisam bio siguran da li ću se uspešno odbraniti. Međutim, kod Chivarly 2 odbrambeni sistem je tako napravljen da jedino potrebno da se stisne desni klik i da se kursor drži u smeru iz kojeg neprijatelj pokušava da vas napadne.

Mape su zaista ogromne i pune interaktivnih elemenata. Na primer, kao strelac možete da priđete nekom od kaveza sa vatrom i da umesto običnih, svaki put ispaljujete vatrene strele. Takođe, u mogućnosti ste da koristite razno kamenje ili barikade i da sa njima gađate ili otežate put protivniku. Najzanimljivije mi je bilo da svojom strelom obaram ulične svetiljke i da palim delove puta kako bih usporio nadolazeće neprijateljske snage. Mape su zaista raznolike, pažljivo dizajnirane i osmišljene. Neke sadrže čak i smenu dana i noći, pa tako dobijate utisak da neke bitke traju i po nekoliko sati – iako prosečan meč traje između dvadeset i trideset minuta.

Igra nudi opciju za igranje iz prvog i trećeg lica, ali ćete više koristiti treće zbog situacija u kojima se borite sa više neprijatelja odjednom. Developeri bi zato trebalo da podstaknu igranje u prvom licu određenim eventima koji bi mogli da se uvode na mesečnom nivou.

Za razliku od bete, u finalnoj verziji se češće javljaju bagovi, a naročito su mi zasmetale animacije trčanja koje su traljavo odrađene. Osim toga, dešavaće se da ne možete da se spawnujete ili da niste u stanju da preskočite ili zaobiđete neke objekte. Iako problemi očito postoje, oni ne utiču značajno na celokupan doživljaj, ali znaju da izazovu frustraciju.

Grafika je vrlo impresivna, a naročito bih pohvalio dizajn samih mapa. Igra poseduje dosta opcija za uređivanje i doterivanje likova, pa tako mogu da se promene oklop, šlem, odora, ili frizura. Pohvalio bih jako lepu optimizovanost, pa na prosečnim konfiguracijama možete ovu igru da vrtite u 30 FPS-a na medium postavkama.

Igra definitivno ima potencijal da bude dugo atraktivna i to najrazličitijim starosnim grupama. Postoji ta umerena doza strategije i timskog rada, ali i kežual gameplaya zbog koje verujem da će igra biti zanimljiva i široj publici. Potrebno je samo da razvojni studio obogati naslov sa još nekoliko zanimljivih lokacija i modova. Chivarly 2 je opravdao moja očekivanja posle bete, a ono što očekujem u budućnosti jesu nove mehanike, više scenarija za Team Objective mod i da developeri implementiraju eventove i poprave sitne bagove.

Autor teksta: Filip Kalmarević

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Intel Core i3-4370 3.8GHz / AMD FX-8100
Grafička:AMD Radeon HD 7870 ili NVIDIA GeForce GTX 660
RAM:8 GB RAM
HDD:20 GB
OS:Windows 10 (64)
DirectX:Verzija 11

Preporučena

CPU:Intel Core i7 6700 ili AMD Ryzen 5 3500x
Grafička:AMD Radeon RX Vega 56 8GB ili NVIDIA GeForce GTX 1070
RAM:16 GB RAM
HDD:20 GB
OS:Windows 10 (64-bit)
DirectX:Verzija 11
8
Pozitivno:
  • Zabavan gameplay
  • Grafika i atmosfera
  • Mape i njihova interaktivnost
  • Borba
Negativno:
  • Bagovi
  • Jeftin interfejs
  • Nedostatak Kosovskog boja xD