Holandski ultimatum na loot boxove

Deo holandske vlade zadužen za kockanje je pregledao deset igara koje u sebi sadrže loot boxove i zaključio da u četiri od njih postoji novčana vrednost za stvari koje se dobijaju iz njih zato što mogu da se prodaju na digitalnim tržištima. O kojim igrama se radi još uvek nije poznato, ali su zapretili da će imena igara biti objavljena ako izdavači ne ispune zahteve.

Izdavačima ove četiri igre je poslato pismo u kojem se traži da se promeni način na koji funkcionišu loot boxovi u narednih 8 nedelja. Ako kompanije ne ispune zahteve, Uprava za kockanje Holandije će im dati novčanu kaznu ili čak zabraniti prodavanje tih igara.

Za ostalih šest igara svi predmeti koji se dobijaju nemaju nikakav novčani značaj, pa u tom slučaju ne krše zakon. U svakom slučaju holandska vlada je kritikovala i ove igre tj. izjavili su da su loot boxovi ekvivalentni slot mašinama i ruletu.

Da li je ovo samo prvi ovakav slučaj u nizu ili će ovo ostati samo u okviru Holandije teško je reći, ali kako stvari sada stoje, izvesno je da se rat protiv loot boxova nastavlja.