Hardspace: Shipbreaker – Brzi pregled

Hardspace: Shipbreaker je igra koja vas stavlja u ulogu limara koji rastavlja svemirske brodove kako bi otplatio svoj dug od milijardu svemirskih novčića. Protagonista je zapao u dugove tako što je određena kompanija finansirala njegov odlazak u svemir, a sada je taj dug došao na naplatu tako što ga je ta ista korporacija pretvorila u njihovog roba koji će svojim radom otplatiti troškove putovanja.

Dugovanja se smanjuju nakon svakog uspešnog posla održavajući nadu da je možda moguće izvući se iz korporativnog ropstva. Naravno, u pitanju je zabluda pošto svaki put kada umrete cena vašeg ponovnog kloniranja se dodaje na postojeće račune, a isto tako ni alatke nisu besplatne. Kada se pomirite sa činjenicom da ste u bezizlaznoj situaciji, jedino što vam preostaje je da radite svoj posao maksimalno posvećeni.

U početku imate pristup osnovnim alatkama i brodovi su prilično prosti, ali vremenom stvari postaju daleko teže. Rastavljanjem brodova i recikliranjem/topljenjem njihovih delova, stičete nove sertifikate koji omogućavaju pristup boljim alatkama, a isto tako dobijate dozvolu da rastavljate komplikovanije brodove. Od bezumnog sečenja sirovina i odlaganja istih, dolazimo do pažljivog i planskog sečenja kako bi u roku od 15 minuta (koliko traje smena) što više materijala odložili na pravo mesto. Postoji veliki rizik od eksplozija koje su najčešće izazvane sečenjem creva za gorivo ili presporim odlaganjem nuklearnog jezgra. Atmosferski pritisak isto igra veliku ulogu pošto i on može da prouzrokuje eksplozije i dovede do povreda na radu.

Hardspace: Shipbreaker predstavlja veoma uvrnut koncept, a najveći problem trenutno je što je igra u Early Access. Za sada je dostupan samo prvi deo kampanje od ukupno tri, što u prevodu znači da je oko 12 sati gejmpleja dostupno igračima. U pitanju je dobra brojka, ali ipak je u ovom stanju igra nedovršena. Nedovršenost se može videti i po kontrolama koje su postavljene prilično neintuitivno i na kontroleru i na tastaturi, tako da je potrebno dosta privikavanja. Isto tako postoje i određeni problemi sa performansama tj. može se desiti da igra povremeno krešuje. Krešovanje ne bi predstavljalo prevelik problem da postoji autosave funkcija, ali pošto to nije slučaj, ako vam krešuje igra, moraćete da ponovo rastavljate ceo brod iz početka.

Grafika nije naročito spektakularna, ali ne kvari celokupan doživljaj. Svemirsko okruženje u kojem se nalazite donosi neočekivan mir, pa se na taj način stvara čudan miks lagane i opuštajuće atmosfere, dok sa druge strane rastavljate sve kompleksnije brodove i rizikujete svoj život kako bi efikasnije otplaćivali dug. Očekujem da će ovaj naslov biti prilično dobar kada bude dobio svoju konačnu verziju, a do tada će biti izuzetno primamljiv ljubiteljima sci-fi i mozganja.