FIFA 19 – Brzi pregled

FIFA franšiza je aktuelna dugi niz godina, ali tek sada se videlo ogromno poboljšanje između dva uzastopna naslova. Najveća promena je definitivno nova licenca za Ligu Šampiona i Ligu Evrope koju je PES izgubio od UEFA-e. Takođe i po pitanju gejmpleja i taktiziranja igra je doživela pozitivnu izmenu…

U poslednjim verzijama, EA je dosta ignorisao ljude koji vole da igraju u lokalu sa prijateljima. Uvek je postojala opcija za prijateljske mečeve, ali na tome se sve zasnivalo. FIFA 19 konačno donosi novu podršku za igranje u lokalu u okviru potpuno novog Kick-Off moda. Igrači mogu da unesu svoje ime, pre nego što odaberu stranu i da tako u narednim mečevima prate statistiku međusobnih duela.

Pored ovoga, postoji i i dosta novih modova ekskluzivno za igranje u dva ili više igrača. Najuzbudljiviji je House Rules koji omogućava igračima da sami prave svoja fudbalska pravila. Pored toga, postoji i opcija za Survival koja unosi “battle royale” u FIFU, pa vam igra izbacuje po jednog igrača svaki put kada pogodite neprijateljsku mrežu. Ako postignete pet golova, automatski pobeđujete jer vam nije dozvoljeno da imate manje od sedam igrača na terenu.

Licena za Ligu Šampiona pruža interesantan doživljaj u lokalnom multiplejeru i postoji dosta modova posvećenih Ligi Šampiona. Igrači mogu da igraju mečeve tokom grupne faze, kao i samo finale ovog takmičenja. Ako se izuzmu komentatori, doživljaj je odličan. Nažalost Crvena Zvezda se nije pojavila u novoj igri, što Ligu Šampiona čini nekompletnom po pitanju klubova.

Što se tiče moda za karijeru, prisustvo Lige Šampiona i Lige Evrope, čini ovaj mod nešto drugačijim. Takođe ubačena je Ultimate težina, ali sama mehanika moda za karijeru ostaje nepromenjena. To uopšte ne čudi s obzirom da je studio pažnju posvetio razvoju The Journey singlplejer moda.

Poput FIFA 17 i 18, Alex Hunter je i ovde prisutan (treći, a verovatno i poslednji put), a ovoga puta je Alex za cilj postavio osvajanje Lige Šampiona sa Real Madridom. Takođe pored njegove karijere, možete da igrate kao Danny Williams i Kim Hunter.  Danny se bori da opstane u Premijer Ligi, dok Kim trenira da postane zvezda u ženskoj veriziji Svetskog prvenstva.

FIFA Ultimate Team je sigurno najpopularniji mod kada je reč o onlajn igranju. Najveća promena se dogodila kod onlajn sezona koje se sada zovu Divisions Rivals. Igrači su sada faktički primorana da igraju redovno, kako bi imali šanse da osvoje nagradu na kraju vikenda. Onlajn sezone nisu na pravi način nagrađivale ljude, pa je moralo da dođe do promene na tom planu. I dalje postoje klasične divizije koje služe da se igrači rangiraju, a od divizije u kojoj igrate zavisi koliko ćete poena dobijati po meču.

Za one koji žele kontrolu nad ekipom tokom meča, ubačen je Dynamic Tactics u FIFA 19. U prošlim igrama mogli ste da menjate između napadačkih i odbrambenih stilova uz pomoć d-pada, a sada imate mogućnost da pravite sopstvenih pet preset opcija, što vam omogućava da ozbiljnije podešavate kako će vam tim igrati u toku meča.

Teško je setiti se FIFA igre koja je donela više izmena od FIFA 19. EA je iskoristio licence za Ligu Šampiona i Ligu Evrope da unapredi singlplejer doživljaj, ali i da upotpuni FUT sa novim specijalnim karticama. Što se tiče gejmpleja, konačno je igra napravila pravi balans između zabave i realizma. Posebno oduševljava opcija za House Rules, što čini igranje sa društvom dosta interesantnijim. Ukoliko ste ljubitelj fudbalskih igara, FIFA 19 je nešto što ne sme da se propusti.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs