EA Sports UFC 4 (2020) – Brzi pregled

Konor Mekgregor je bio na vrhuncu slave 2018. godine kada je EA Sports UFC 3 izašao. U tom momentu Irac je držao dve šampionske titule i bio je važan element za video igru. Treći deo je doneo značajna poboljšanja u odnosu na prethodnike, a njegova slika je krasila omot tadašnjeg naslova. Stvari su se od tada dosta promenile, novi borci su se pojavili na sceni, ali novi deo nije dobio ozbiljna unapređenja. No, to ne znači da je igra loša, već da se novi elementi posebno ne ističu. Četvrti deo je definitivno bolji od prethodnika – razvojni tim se potrudio da odstrani ono što je bilo loše i uveo je neke interesantne dodatke i izmene. Način igranje je postao intuitivan zbog čega će ga lakše prihvatiti novajlije, ali je uspeo da održi bitnu dozu izazovnosti.

UFC 4 poseduje mnoštvo standardnih modova, od brzih mečeva u onlajn i oflajn režimu, pa sve do klasičnog moda za karijeru. Kreiranje borca, njegov razvoj i napredak, kao i dostizanje vrhunca slave, predstavlja dugačak put koji zahteva kako umeću u ringu, tako i menadžerske sposobnosti izvan njega. Jedan od glavnih dodataka karijeri je Coach Davis – čovek koji će podsticati razvoj vašeg novog borca i čiji će saveti biti od važnosti za dalji napredak. Trening je podeljen u četiri kategorije i uključuje veštine kao što su boks, Muay Thai, brazilski Jiu Jitsu i rvanje. Napredak u tim disciplinama se ostvaruje sparingom, što povećava rejting vašeg borca, a pored toga moguće je udarati i u džak.

Veštine borca se rangiraju zvezdicama, a napredak se ostvaruje njihovom primenom tokom treninga ili borbe. Povrede su sastavni deo sporta i moguće ih je zadobiti tokom treninga, a postoji nekoliko tretmana koji su od pomoći. Mnogo toga zavisi od tipa poverede – postoje lakše i teže, a lečenje može da se odvija odmaranjem, popravljanjem određenog atributa preko poena ili medicinskom negom. Interesantan dodatak treninzima su i trening kampovi, gde borci mogu da nauče nove poteze i da prouče svoje protivnike. Cena treniranja se naplaćuje takozvanim trening poenima koji se obnavljaju na kraju svake nedelje. Od velike važnosti za borca su odnosi sa javnošću, što podrazumeva otvaranje promocija i korišćenje društvenih mreža, a sve u cilju pumpanja atmosfere i sticanja slave.

Kada je reč o borbama u oktagonu, uveden je novi sistem za novajlije, kako bi što bolje shvatili način na koji funkcionišu borbe. U odnosu na prošlo izdanje, mnoge stvari su ostale slične, a igrači mogu da koriste sistem kontrola iz UFC 3. Izvođenje poluge je zabavno i intuitivno (uvedene su interesantne mini-igre), a efektivnost poteza zavisi od samog borca i njegovog borilačkog znanja. Što se tiče ostalih elemenata, udaranje je dobro odrađeno i ostavlja veoma veran i realan utisak, dok se veštačka inteligencijadosta bolje brani, pa je određene poteze i zahvate dosta teže izvesti.

Pored standardnih arena za borbu, predstavljene su i neke egzotične lokacije, poput pećina i dvorišta. Ultimate Team je odstranjen jer nije odgovarao modelu igre, dok je onlajn režim bolje organizovan i u skladu je sa samim sportom. Daleko smo još od sjajne sportske tabačine – stvari će morati da se unaprede izlaskom sledeće generacije konzola, ali za današnje potrebe i standarde, UFC 4 se pokazao kao dobra igra.

Autor teksta: Filip Kojic

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs