Divinity: Original Sin 2 Definitive Edition – Brzi pregled

Prošlogodišnja PC verzija za Divinity: Original Sin 2 je primila velike pohvale od značajnog igračkog auditorijuma, a najnovija verzija po imenu Definitive Edition je izbačena povodm izlaska PS4 i Xbox One verzije. Svi PC igrači koji već poseduju igru mogu da preuzmu novi apdejt besplatno, dok oni koji imaju konzolu treba da plate standardnu cenu od 40 evra. Za razliku od prvog dela koji je bio lošije odrađen na konzolama, što se naročito moglo primetiti prilikom navigacije kroz menije, dvojka donosi bolju organizaciju i kontrole na gamepadu, što čini Divinity: Original Sin 2 jednom od boljih RPG igara na konzolama.

Divinity daje ogromnu slobodu za eksperimentisanje, a to je jedan vrlo bitan aspekat RPG igara. Veliki broj izbora koji se stavlja pred igrača u kombinaciji sa fantastičnim avanturističkim segmentom pruža istinski RPG doživljaj. Mnoge igre se lažno predstavljaju da su deo tog žanra, a u ustvari nude akcionu avanturu sa već unapred određenim scenarijom, dok se Divinity prilagođava vama i vašim odlukama. U ovoj igri čak i razgovor sa životinjama vas vodi u nove segmente priče. Definitive Edition sadrži veliki broj novih glasovnih dijaloga, što čak može da se primeti i na samom početku igre. Prvi veliki izbor koji se stavlja pred vas je pravljenje lika, što je veoma zahtevan posao, pa ukoliko ne volite da se time bavite možete da izbarete već postojeće likove. Što se tiče pravljenja originalnog lika, postoji četiri rase i njihove undead verzije čiji izgled možete da menjate po svojoj želji. Kada završite sa tim upuštate se u podešavanje veština, atributa i klasa, što određuje vaše početno stanje u svetu. Veliki deo igre je zasnovan na pregovaranju i razgovoru, a ne samo na borbi, što je bitno odmah da se razjasni jer ako tražite isključivo akcionu igru, onda ova nije za vas. Original Sin 2 je zasnovan na poteznim borbama koje omogućavaju pripremu i primenu jedinstvene taktike, ali su zato veoma komplikovane, čak i posle dužeg igranja.

Osim manjih zamerki koje mogu da se daju na pregled igre tokom borbi i prikupljanje ajtema, Original Sin 2 radi fantastično na Play Station 4. Pomeranje kamere je tečno, što ne može da se kaže za PC verziju, dok su kontrole veoma responzivne. U pojedinim slučajevima prilikom većih borbi frejmrejt ume da opadne zbog različitih vrsta efekata, poput eksplozija koje izgledaju dobro, ali su uzročnik u padu performansi. Igru možete da pikate i u kooperativnom režimu – onlajn ili u lokalu preko podeljenog ekrana, a sve funkcioniše po principu uđi/izađi, tj. igraj ili ne igraj. Svako ko vam se u kampanji pridruži mora da kontroliše jednog ili dva lika iz vaše grupe.

Kooperativni režim i susret sa jednom ajkulom

Nije potrebno da proučavate priču prvog dela ukoliko ste zainteresovaniji za drugi, a niste prešli keca. Radnja je pomerena nekoliko vekova u okviru istog sveta, što je dobra stvar za nove igrače. Svi ljubitelji RPG igara, naročito onih koji vole potezan žanr sa pregršt opcija treba da nabave Divinity: Original Sin 2. Igra pruža osećaj prave društvene igre, a nelinearna priča i svet daju potpuno novi doživljaj.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs