Death Stranding – Brzi pregled

Kada je izašao prošle godine ekskluzivno za PlayStation 4, Death Stranding je uspeo da prouzrokuje burne reakcije i rasprave, čak i među onima koji su upoznati sa radom Hideo Kodžime. Jedni su smatrali da je u pitanju revolucionaran i nesvakidašnji naslov, dok su drugi govorili da igra poseduje konfuznu radnju i uvrnut način igranja. Izlaskom za PC za vreme pandemije izazvane korona virusom, priča o izolaciji i ponovnom povezivanju ostavlja mnogo jači utisak u odnosu na 2019. godinu.

Radnja igre se vrti oko fatalnog događaja koji je prouzrokovao da se stope svet živih i mrtvih, nakon čega su se pojavila opasna bića nalik na duhove. Njihovo prisustvo mogu da osete daroviti ljudi, među kojima je Sem Porter Bridžes, kurir u kompaniji Bridžes – jedinoj preostaloj instituciji koja je u nadležnosti američke vlade. Zbog svojih sposobnosti, Sem je pravi čovek za obnavljanje Sjedinjenih Američkih Država, a njegov zadatak je da isporuči potrebnu opremu bazama širom Amerike. Krajnji cilj je ponovno povezivanje Amerike u jedinstvenu mrežu, što bi trebalo da pomogne obnavljanju potrebne infrastrukture.

Posao dostavljača nije lak ni u normalnim uslovima, a posebno ne u postapokaliptičnom svetu, preplavljenom duhovima i ludacima. Klijenti zahtevaju da se paketi dostave neoštećeni i u određenom vremenskom intervalu, što zna da bude teško s obzirom da je uništena kompletna infrastruktura puteva. Dobar deo vremena provešćete pešice i to najčešće po kamenjaru, pa je od velike važnosti kako upravljate svojim tovarom. Ukoliko precenite sebe i svoje mogućnosti, često će vam paketi ispadati, naročito prilikom bežanja ili trčanja. S druge strane, ako ne ponesete dovoljan broj sprava za pentranje i preživljavanje, nećete biti u stanju da zaobiđete i savladate brojne prepreke.

Death Stranding na PlayStation 4 konzoli je izgledao sjajno, ali ipak PC verzija grafički briljira. Moj računar je sasvim solidan – pokrećem igru preko GeForce GTX 1060 i to na jačim podešavanjima, dok mi se FPS kreće na oko 60 frejmova. Što se tiče same igre, biće vam potrebno neko vreme da se naviknete na nešto drugačiji način igranja. Prelaženjem ćete otključavati novu opremu, oružja i različita vozila, ali najjači adut igre će ipak ostati kretanje po čudnim predelima, kao i balansiranje telom, dok vam kičma ne popuca od prevelikog tereta.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs