Crash Bandicoot 4: It’s About Time – Brzi pregled

Originalna Crash Bandicoot trilogija je izašla pre više od 20 godina, a najnovija igra sebe predstavlja kao pravog naslednika tog serijala. Krajnje je vreme bilo (“It’s About Time”) da dođe neko talentovan i da iskoristi snažan potencijal kultne franšize. Poverenje je s pravom ukazano kompaniji Toys for Bob – razvojnom timu poznatom po Skylandersima, kao i po remasteru Spyro trilogije. Četvrti deo uspešno koristi stare temelje i na njima izgrađuje impresivno zdanje; sređeno, dobro organizovano i optimizovano.

Način igranja je ostao veran trilogiji, a to podrazumeva i dobre i loše strane. Igra je izazovna, ali ne i preteška, naročito ako se igra u “modernom” režimu igranja. Za razliku od “klasičnog”, “moderni” nudi neograničen broj života, pa jedino što igrač treba da savlada jeste dolazak do narednog čekpointa. Komande su na mestu i u potpunosti odgovaraju serijalu, ali tu su i dalje neke sekcije koje zahtevaju preteranu preciznost. Srećom, uvedena je senka koja pokazuje gde će glavni lik sleteti, što znatno olakšava skakutanje po nivoima. Opciju možete isključiti u podešavanjima, ali vam to ne preporučujem jer kamera, odnosno kadar zna da zavara.

Grafički stil je specifičan i razlikuje, kako od čuvene trilogije, tako i od rimejka iz 2017. godine. Da me pogrešno ne shvatite, nije u pitanju nikakva negativna promena. Toys for Bob je poznat po šarenolikim i vedrim igrama, među kojima je vizuelno najimpresivniji Spyro Reignited Trilogy. Uspešno su zadržane stare crte likova, ali im je zato dat živopisniji i lepši izgled. Isto važi i za okruženje po kome se igrač kreće, kao i za animacije kretanja i skakanja. Atmosfera je upotpunjena zabavnom muzikom, a po svom kvalitetu uspešno parira starijim naslovima.

Tokom pustolovine rušićete kutije, skakati i bežati na isti način kao što ste to radili u ranijim delovima. No, Crash ima i neke novitete kojima će vas iznenaditi, a u pitanju su maske koje mu daju nove super moći. Njih ne možete da koristite kad god poželite, već u tačno određenim delovima, a veoma su interesantne za korišćenje, poput moći za “obrnutu gravitaciju”. Zanimljivo je da su ubačena i neka sveža lica za igranje, među kojima su Doctor Neo Cortex, Dingodile i Tawna. Implementacijom ovih likova uvedeno je kvalitetno osveženje gejmpleja, zato što novi set sposobnosti podrazumeva i nove načine za prelaženje određenih nivoa. Neverovatno je kako je Toys for Bob, dvadeset i kusur godina nakon originalne trilogije, uspeo da napravi igru koja može da se nazove legitimnim nastavkom. Dakle, ako ste zainteresovani za nešto izazovniji platformer u old skul fazonu, Crash Bandicoot 4: It’s About Time je prava igra za vas!