Code Vein – Brzi pregled

Code Vein je još jedna u nizu igara nalik na Dark Souls, a koja je uspela da nađe mesto u popularnom istoimenom žanru. Igra se pridržava osnovnih elemenata Dark Souls igara, ali ne zaboravlja da donese i neke nove ideje. Raznovrsni potezi, klase i veštine tu su da učine igru zabavnom, a zanimljiv arsenal pruža mogućnost za eksperimentisanje. Ono što igru čini posebnom je anime narativ koji odudara od drugih igara iz žanra.

Kada je reč o borbama, Code Vein pruža široku paletu mogućnosti. Lik koga igrate će imati drugačije poteze u zavisnosti od toga koje oružje koristi, pa tako možete da stvorite svoj jedinstveni stil borbe. Oprema utiče na kretanje – lakša oprema znači da ste ranjiviji, ali i dosta pokretljivi.

Način na koji ćete taktizirati u borbama zavisi i od same klase. Da biste napredovali potrebno je da ubacite određeni broj poena u Blood Codes, a on funkcioniše slično kao Skill Tree u drugim RPG igrama. Igrač je u mogućnosti da izabere određeni Blood Code i da ga aktivira u zavisnosti od situacije u kojoj se nalazi. Postoji oko tridesetak različitih opcija za napredovanje, a svaki Blood Code sadrži i posebne giftove, što kada se sabere predstavlja zaista impozantan broj izbora.

Igra prati standardnu formulu Dark Souls igara – igrač treba da istraži različita mesta, da pronađe bossa i da ga ubije kako bi napredovao dalje. Jedina razlika je u tome što vam je dat i kompanjeros koga možete da vodite sa sobom. Poprilično su nepredvidivi, ali su korisni da zamaraju neprijatelja. Često se dešava da veliki broj neprijatelja iskoči iz zasede, pa je veoma bitno znati kada to otprilike može da vas zadesi. Bitno je takođe poznavati i borbeni stil neprijatelja, odnosno koje poteze najčešće koristi.

Code Vein se pokazao kao jako interesantan izbor zbog zanimljive i konzistentne priče, ali i zbog svežih ideja koje je uspeo da donese. Iako je igra zasnovana na Dark Souls igrama, ne može se reći da je u pitanju kopija, već naslov dostojan titule konkurenta. Po svemu sudeći igra ima potencijala, a videćemo da li će u narednim godinama dobiti i neke nastavke.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs