Call of Duty: Black Ops 4 – Brzi pregled

Postoje brojne kontroverze vezane za novi Call of Duty naslov, a najžešća debata se vodila oko toga što je nova igra isključivo multiplejer karaktera. Prvi naslovi, sve do pojave Modern Warfare serijala, su bili poznati pre svega po singlplejer kampanjama, ali taj segment je polako, iz godine u godinu, počeo da gubi na značaju i popularnosti, pa ni ne čudi odluka da se iz igre potpuno izbaci taj režim.

Treyarch, znajući da će ovo biti rizičan potez, odlučio je ubaci novi battle-royale mod, kao kompenzaciju za nedostatak solo akcije. Mod je nazvan Blackout i vrlo podseća na PUBG, ali ima i par stvari koje ga čine posebnim, a to su zombiji na koje igrač može da naleti, kao i veći izbor prevoznih sredstava. Što se tiče optimizovanosti, Blackout radi savršeno, što je redak slučaj kod battle-royale igara jer je čak i Fortnite po tom pitanju imao u početku velikih problema. Takođe, treba istaći da je akcija dosta arkadnija, pa je tzv. “time to kill” duži, nego kod igara tipa PUBG ili ROE.

Termin “time to kill” u grubom prevodu znači “vreme potrebno da se ubije” i dosta polemika je vođeno na tu temu. Ljubitelji franšize ističu da “time to kill” ne odgovara prethodnim delovima, već da više podseća na Overwatch. Mislim da je “time to kill” dobro podešen za klasične modove, ali da bi Blackout ipak trebao da bude nešto realističniji. Što se tiče klasičnog multiplejer segmenta, gde se manji broj igrača bori za dominaciju u okviru različitih modova i mapa, igra je doživela neke fundamentalne promene, pa tako više ne postoji stari sistem klasa, već su napravljeni novi specijalni likovi sa posebnim setom oružja i opreme, što igru čini nešto drugačijom. Tu su i dalje standardni modovi poput team deathmatcha ili kill confirmeda, ali su ubačeni i neki novi režimi, poput Heista, koji podseća na Counter-Strike: Global Offensive. U njemu dva tima od po pet igrača treba da pronađu označenu torbu na mapi i da je odnesu do određene tačke.

Što se tiče PC verzije, Call of Duty: Black Ops 4 ima najdetaljnije grafičke opcije od svih igara u ovoj franšizi, ali i vrlo nepregledan meni za podešavanje (to je taj čuveni problem kad se uvede neki moderan dizajn). Igra radi savršeno, iako se neki žale na povećano korišćenje procesora i RAM memorije, a u odnosu na prethodni deo igra zasigurno radi bolje.

Smatram da je Treyarch dobro postupio time što je odlučio da značajno promeni igru i da tako osveži serijal. Call of Duty: Black Ops 4 nije klon svojih prethodnika, već jedna stabilna igra koja pruža sasvim novo iskustvo. Ostaje mi još da isprobam zombie mod i da tako dam konačni sud o igri u okviru recenzije.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs