Call of Cthulhu – Brzi pregled

Nisam imao prilike da čitam nijedno delo Lavkrafta, ali mi je jasno zbog čega ga smatraju za jednog od najznačajnijih pisaca horora. Ideje koje je imao i misteriozna bića koja je stvorio postala su inspiracija mnogim autorima. Inspiraciju su pronašli i tvorci video igara, pa imamo dosta horor naslova koji uzimaju sličan recept – mračne i neobjašnjive sile koje proganjaju čoveka. U Lavkraftovu čast bilo je i dosta igara zasnovanih na njegovim delima, a najnoviji je Call of Cthulhu koji nosi isti naziv kao i njegova knjiga iz 1929. godine.

Call of Cthulhu prati priču Edvarda Pirsa, učesnika Prvog svetskog rata i privatnog detektiva. Njegov život je bio turbulentan, a traume iz rata, kao i neperspektivan život, pretvorile su ga u alkoholičara i zavisnika od pilula. Radnja igre se dvija u Darkvoter Ajlentu u blizini Bostona, a Edvard Cilj ima yadatak da istraži smrt porodice Hokins koja je misteriozno poginula u požaru. Veći deo igre ćete provesti u rešavanju različitih zagonetki u detektivskom stilu, a ujedno ćete paziti da ostanete neprimećeni od strane neprijatelja. Dakle, igra je zasnovana pretežno u dijalozima i istraživanju, a fokus je stavljen najviše na priču. Ukoliko tražite vrhunski gejmplej, onda ova igra ima da vas razočara.

Dobro napisana avanturistička priča je propraćena i dobrom atmosferom. Vizuelno igra izgleda lepo, ali ne može se reći da je grafika na vrhunskom nivou. Glasovna gluma je solidno odrađena, a dijalozi su poprilično zanimljivi i odluke koje donosite utiču na razvoj igre. Najveća mana kod igre je u tome što je izuzetno kratka, što znači da može da se pređe za manje od deset sati.

Ukoliko ste ljubitelj igara koji imaju atmosferu Lavkraftovih romana, onda je Call of Cthulhu nezaobilazan naslov za vas. Igra je daleko od strašne, što ni ne pokušava da bude, već prvensteno želi da kod igrača stvori osećaj beznađa. Trenutno, zbog kratke kampanje, ne mogu da preporučim kupovinu po punoj ceni, ali ukoliko bude nekakav popust u skorije vreme, onda mislim da biste trebali da u svoju kolekciju uključite i Call of Cthulhu.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs