Breathedge – Brzi pregled

Svemirski Mrtav Ladan – to je Breathedge! Desila se svemirska nezgoda, a vi prevozite mrtvog dedu u letelici. Cilj je jednostavan – da se preživi. Prvo ćete tragati za osnovnim stvarima po olupinama svemirskih brodova, kao što su voda i hrana. Zatim će apetiti rasti, pa će vam zatrebati čekić za “fino” otvaranje stvari, skener za dešifrovanje zapisa, bušilica za prikupljanje metala, kao i makaze za skidanje tkanine. Ali ne možete biti doveka zarobljeni u svemiru, treba nekako da se izvučete. Ako budete čekali pomoć, dobićete je tek za par hiljada godina. Dakle, prepušteni ste svom znanju, a ono je vrlo skromno.

Kada započnete igru, priča počinje na duhovit način – uvodna špica vas upoznaje sa igrom, njenim tvorcima i sa dvojicom namrgođenih robota. Njih dvojica pokušavaju u stilu dobar/loš policajac saznaju od vas šta se desilo. A vi se sigurno pitate šta se desilo? Pa svaki igrač ima svoju “verziju” događaja, pošto se logično neće svi spasiti na isti način, a neki možda ni ne prežive ovu avanturu. Ali kod svih priča počinje u svemirskom brodu, nakon izbijanja nekakve eksplozije. Svemir vam otima mrtvog dedu sahranjenog u kapsuli, a vas ostavlja u životu da se snađete. Brod u kom se nalazite je funkcionalan, ima najosnovnije stvari, poput kreveta, kiseonika i zanatskog stola.

Odatle kreće vaša simpatična avantura u usamljenom svemiru i priča koju ćete pričati pomenutim robotima. Kako stoje stvari ima puno olupina oko vas, što znači da se na tom mestu desila nekakva svemirska saobraćajka. No, to za vas predstavlja dobru vest jer oko vašeg broda ima puno korisnih spravčica sa kojima ćete moći da napravite alatke potrebne jednom astronautu. U tome će vas nalažost konstantno sprečavati limitirana boca kiseonika, a po svemu sudeći nemate ni baš neki kapacitet pluća, jer posle jednog minuta napolju vi morate ponovo nazad. Igra će vas tako maltretirati sve dok ne napravite bocu većeg kapaciteta, a do tada radnja će se svoditi na istraživanje olupina u rasponu od 100 metara. Posle nekog vremena saznajete da morate da odete do sledeće tačke koja je udaljena 1,5 kilometara, što složićete se nije ni tako mala udaljenost za nekog ko nema letelicu i mora da se “kreće peške”.

Kada pronađete sve potrebne stvari za put, odlaskom do te tačke završava se prvo poglavlje, dok drugo i treće izlaze 3. septembra. Razvojni tim RedRuins Softworks je obećao da će igrači dobiti nastavak priče i to obećanje je ispunio. Čekalo se nažalost dugo, oko godinu dana na novi dodatak, ali se čekanje definitivno isplatilo. Drugo i treće poglavlje će proširiti i otkriti radnju koja je ostala potpuno nerazjašnjenja. Dobićemo takođe i prve neprijatelje koji će nas juriti, proganjati i tući bez milosti. Ali oni nisu jedina pretnja, svemir je vrlo opasan, a pored nedostatka kiseonika možete da se smrznete, otrujete i “opečete” o radijaktivne predmete. Sve su to čari jedne svemirske saobraćajke koja vas je zadesila u Breathedgeu, a vi se snađite kako znate i umete! Igra je dostupna isključivo za PC, a može da se nabavi po ceni od 17 evra na Steam platformi. Drugovi astronauti želim vas sve najbolje i zapamtite da morate da dišete, inače…

Autor teksta: Filip Kojić