Back 4 Blood – Brzi pregled

Zahvaljujući kompaniji Valve imali smo prilike da igramo raznorazne kultne naslove. Njihov Left 4 Dead je obeležio čitavu generaciju co-op igara. Na toj ideji rodili su se mnogobrojni naslovi, među kojima je i današnji Back 4 Blood. Pored toga što se zasnivaju na tamanjenju horde zombija, Back 4 Blood i Left 4 Dead vezuje sličan studio. Naime, Turtle Rock Studios zaslužan za Back 4 Blood je pod okriljem Valvea radio i na Left 4 Dead serijalu. Dosadašnje putešestvije razvojnog tima nije bilo ni malo lako, očekivanja su uvek bila izuzetno velika, a pokušaj da se praktično izbaci treći deo Left 4 Dead je zaista hrabar, ali i veoma riskantan potez.

Back 4 Blood predstavlja co-op akcionu igru, čija se radnja vrti oko postapokaliptične ekipe boraca zvane Cleanersi i njihove borbe protiv infiricarene horde po imenu Riddeni. Igra je podeljena u četiri čina, prepuna akcije, bombi i oružja, gde je glavni cilj da se stigne do takozvane “sigurne sobe”. Teren je pod kontrolom AI režisera, koji “bira” kad će da igračima napakosti, najčešće slanjem na njih horde inficiranih ili super zombije.

Sa svakom novom misijom, takozvani Riddeni postaju jači, brži i veštiji. Između misija igrači dobijaju nagrade u vidu kartica, koje daju određene bonuse, kao što su veći healthi ili jači melee udarci. Kampanja poseduje interesantne i raznovrsne lokacije, nalik na Left 4 Dead serijal, ali sami likovi ne uspevaju da doprinesu boljem doživljaju. Postoji i PvP Sawrm mode gde se igrači naizmenično menjaju u ulozi zombija i preživelih. Mnogo toga je u osnovi ostalo isto, što u neku ruku govori da razvojni tim nije želeo preterano da se kocka. Srećom ništa nije fundamentalno pokvareno, pa ostaje samo da Turtle Rock Studios nastavi sa unapređivanjem ovog naslova.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio CD MEDIA.