AMD najavio Radeon 6000 seriju grafičkih kartica

AMD je zvanično potvrdio da nas uskoro očekuju 3 nove grafičke iz Radeon 6000 serije: RX 6800 (579$), RX 6800 XT (649$) i RX 6900 XT (999$). Prema dostupnim infromacijama, AMD tvrdi da će ove tri kartice parirati Nvidijinim RTX karticama iz serije 3000 i to najjačim dostupnim modelima (3070, 3080 i 3090). Osim što slične performanse nude za manje novca, serija 6000 će imati podršku za real-time ray-tracing, variable rate shading (VRS) i sve ostale pogodnosti koje donosi DirectX 12 Ultimate.

Logično se postavlja pitanje na koji je način AMD uspeo da postigne ovakve performanse u odnosu na prethodnu generaciju. Glavne promene koje Big Navi (serija 6000) donosi u odnosu na Little Navi (serija 5000) su vezane za L3 keš memoriju i 30% veći radni takt jezgara. Takozvani Infinity Cache sistem omogućava da magistrala od 256 bita ima 2,2 puta veću prohodnost od klasične 384 bit magistrale i na taj način omogućava efikasniju upotrebu L3 keš memorije uz manji utrošak električne energije. Čip ostaje na 7nm procesu izrade, ali se AMD potrudio da mnogo bolje optimizuje radni takt, pa će on biti povećan za 30%.

Vredi napomenuti da su ovi rezultati postignuti uz dve nove AMD tehnologije pod imenom Rage Mode i AMD Smart Access Memory. Rage Mode je neka vrsta automatskog overkloka koja povećava radni takt još više, a AMD Smart Access Memory je potpuno nova tehnologija koja je isključivo dostupna kada se Radeon 6000 kartica koristi sa procesorom iz Ryzen 5000 serije. Smart Access Memory omogućava bolje upravljanje memorijom grafičke kartice i na taj način donosi veće performanse.

Sve za sad dostupne informacije treba uzeti sa malo rezerve pošto marketinški materijal često nije u skladu sa realnim performansama. Iako je AMD napravio dosta dobrih poteza tokom razvoja Big Navi, još uvek ne postoji nešto nalik na Nvidia DLSS, a ne treba zaboraviti ni činjenicu da Shadowplay (NVENC) nudi daleko bolji kvalitet za strimovanje i snimanje gejmpleja od AMD Relive (AMD VCE). U svakom slučaju nas očekuje nekoliko izuzetno interesantnih meseci što se tiče hardvera, počevši od nove generacije konzola, pa sve do novih generacija procesora i grafičkih kartica.