Ace Combat 7: Skies Unknown – Brzi pregled

Ace Combat predstavlja jednu od najpoznatijih igara vezanih za ratno vazduhoplovstvo koji pored klasične borbe vazduh-vazduh i vazduh-zemlja sadrži i svoju priču predstavljenu kroz 20 različitih misija. Sedmi deo Skies Unknown je smešten u isti fiktivni svet kao i prošle igre iz serijala, a radnja se odvija neposredno posle dešavanja Ace Combat 04 i Ace Combat 5.

Od 2007. godine, pa do izlaska Skies Unknown nije izašla nijedna Ace Combat igra koja može da se svrsta u glavne naslove franšize, što je kod ljubitelja napravilo jaku želju za novim nastavkom. Za one koji ne poznaju serijal, Ace Combat je prvenstveno vezan za pilotiranje mlaznih aviona. To je osnovni i jedini način igranja, ali nije jedino što igru čini zabavnom. Način na koji je scenario predstavljen je tipičan za japanske naslove. Igra je na momente realistična, sve do trenutka kada više ne bi bila zabavna, nakon čega postaje arkadnija kako bi presekla monotoniju.

Svet u kome se odvija radnja je sličan našem, jedino što su kontinenti, imena mesta i javnih ličnosti poptuno izmenjeni. Na taj način nijedna zemlja nije stavljena u negativan kontekt, a takođe je data sloboda scenaristi da napravi potpuno fiktivnu istoriju. Celokupna priča je zasnovana na konfliktu između zemlja Osea i Erusea, a centralna stvar oko koje se sve vrti je svemirski lift i kontrola nad njim. Dešavanja su predstavljena preko različitih cutsceneova i razgovora između likova. Ukoliko ste novajlija postoji dosta termina i naziva koje treba naučiti, a koji su nažalost vrlo slični.

Način igranja je prvenstveno zasnovan na kontroli ratnog aviona koji ulazi u borbe sa ostalim vazduhoplovnim letelicama, ali i sa različitim borbenim sistemima na zemlji. Postoji dva glavna sistema kontrola, jedan je označen kao jednostavan, a drugi kao klasičan, ali oba su jednostavna za korišćenje. Prvi je dosta prilagođeniji gamepadu – kreneš ka desnoj strani, avion ode desne, dok je drugi više za joystick. Između samih misija postoji “prodavnica” gde se kupuju različiti avioni i dodaci za avione. To dosta obogaćuje igru, a za one koji vole da skupljaju delove i avione, ovo će biti posebno zanimljivo. Najbitnije za rešavanje misija je kakav arsenal koristite, a avion često može da podrži dva različita tipa naoružanja. Prvih nnkoliko misija su poprilično lake i kroz njih se upoznajete sa osnovana, a kasnije igra postaje dosta zabavnija, ali i znatno teža.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs