Uskoro možete strimovati Steam igre na mobilne uređaje

Valve je objavio da su u procesu izrade aplikacije za iOS i Android koje će omogućiti strimovanje igara iz korisnikove Steam biblioteke na telefone, tablete i pametne televizore, a sve to bez ikakvih hardverskih dodataka (npr. Steam Link).

Kako se dalje navodi u saopštenju, pored igara biće moguće strimovati i video, a sve ovo se obavlja preko dve zasebne besplatne aplikacije: Steam Link aplikacije (za igre) i Steam Video aplikacije (za video).

Steam Link aplikacija će imati istu funkcionalnost kao i Steam Link uređaj, samo što će biti potpuno softversko rešenje i podržavaće 4K rezoluciju i 60FPS (ako Vam je računar dovoljno jak za takav poduhvat). Uređaj na koji strimujete igru mora biti povezan sa PC-jem preko eterneta ili preko 5GHz Wi-Fi mreže. Što se tiče načina upravljanja igrom, Valve navodi da su trenutno podržani Steam i MFi kontroleri, ali da će raditi na tome da prošire listu podržanih ulaznih uređaja. Očekivani datum izlaska Steam Link aplikacije za iOS i Android je između 21-og i 28-og maja ove godine.

Steam video aplikacija omogućava korisniku da strimuje filmove, serije i ostale tipove video sadržaja. Da bi aplikacija funkcionisala, biće potrebna Wi-Fi ili LTE mreža (prim. aut. kod nas popularniji naziv je 4G mobilna mreža), a biće moguće gledati sadržaj i kada nemate mreže. Valve će morati više da se potrudi pri implementaciji Steam Video aplikacije, pa su zbog toga rekli da će aplikacija biti dostupna pred kraj leta.

Ovo je odlična vest za sve one koji su oduvek hteli nešto nalik Steam Link uređaju, ali nisu bili u mogućnosti da ga poseduju. Doduše, najveća nepoznanica ostaje u vezi Steam Video aplikacije – Steam je ipak poznatiji kao platforma za video igre. Konkurencija je velika na video striming tržištu, gde većinski udeo drže giganti poput Netflixa i Amazona, tako da će biti zanimljivo posmatrati (ne)uspeh Valve u ovom segmentu.